Połącz się z nami

Fast food – niepopularna prawda

Odżywianie

Fast food – niepopularna prawda

Lubimy jeść – to jest pewne. I chociaż każdy z nas ma własne preferencje co do wyboru spożywanych produktów, większości smakują różnego rodzaju dania typu fast-food. Duża liczba osób zasłania się wymówką, że nie ma czasu na pichcenie obiadków w domu, ale czy nie można wybrać restauracji lub baru, gdzie podawane są o wiele bardziej wartościowe dania? No cóż, trudno oprzeć się chrupiącym frytkom, ciągnącemu się serowi czy burgerowi z soczystym kotlecikiem i większość poddaje się tym smakowitym zapachom, które można wyczuć w centrum handlowym lub na ulicy.

W zasadzie społeczeństwo zdaje sobie sprawę tylko z tego, że takie posiłki mocno tuczą. Niewiele osób jest świadomych jak te „śmieciowe” jedzenie niekorzystnie wpływa na organizm i przyczynia się do wielu chorób, w tym do: chorób serca, chorób wątroby, nowotworów czy chorób wieńcowych. Najbardziej szkodliwym składnikiem fast foodów są tak zwane tłuszcze trans – powodują one, między innymi, „zlepianie” tętnic, które prowadzić może do miażdżycy. Badania laboratoryjne wskazały, że spożywanie tłuszczów trans podwyższa również ryzyko zachorowania na raka piersi. W kilku krajach sprzedaż i używanie w produkcji tychże nienasyconych kwasów tłuszczowych zostało prawnie zakazane (Dania, Kanada). Dodatkowo, podczas trawienia tłuszczów trans, w naszym organizmie powstają wolne rodniki, które są przyczyną szybszego starzenia się ciała.

Co kryje się jeszcze w tych przepysznych kebabach i pizzach? Puste kalorie, które nie odżywiają naszego organizmu, a  jedynie dają dużą dawkę energii. Jedząc dużego hamburgera, zjadamy do 900 kcal, lecz nie dostarczamy naszemu organizmowi praktycznie żadnych witamin i minerałów. Dlatego dieta opierająca się na fast foodach może doprowadzić do anemii. Natomiast częste jedzenie produktów pełnych cukru podwyższa poziom insuliny we krwi, a to właśnie wysoki poziom insuliny utrudnia spalanie nagromadzonego tłuszczu.

Oczywiście, zjedzenie posiłku typu fast-food raz na jakiś czas (powiedzmy, raz na kilka tygodni) nie wyrządzi bardzo wielkich szkód w naszym organizmie, jednak najlepiej jeśli był by to hamburger przyrządzony w domu, przez nas samych – taki, który składał by się z kotlecika (koniecznie z chudego mięsa), grubych plasterków warzyw (pomidor, cebula, ogórek), sosu na bazie jogurtu i porządnej, nienadmuchanej, bułki. Zamiast „podchrupywania” chipsów lub frytek, lepiej sięgnąć po suszone owoce, orzechy lub krakersy.

Więcej w kategorii Odżywianie

  • Nałogi

    Wieczorny apetyt – jak go opanować?

    Autor: Redakcja TeenZone

    Obiecujesz sobie, że teraz to już na pewno nie będziesz wieczorem podjadać. Że nie ma mowy...

  • Odżywianie

    Anoreksja – pokonałam ją!

    Autor: Redakcja TeenZone

    Anoreksja jest coraz częściej występującym zaburzeniem odżywiania wśród nastolatków. Wbrew pozorom, dotyczy ona nie tylko dziewcząt...

  • Odżywianie

    Ważę znacznie więcej niż mój chłopak!

    Autor: Redakcja TeenZone

    „Mam nietypowy problem. Chodzi o to, że… ważę więcej, niż mój chłopak. Nie kilogram więcej, ale...

  • Odżywianie

    Dla chudzielców: jak zdrowo przytyć?

    Autor: Redakcja TeenZone

    Zdecydowana większość ludzi, jeśli myśli o diecie, to jedynie w kontekście odchudzenia się. Są jednak i...

  • Odżywianie

    Bulimia – jak z nią walczyć?

    Autor: Redakcja TeenZone

    „Kiedy zaczęła się u mnie bulimia? Trudno powiedzieć. Może było to w dniu, w którym złapałam...

Do góry